Therapeutische elastische kousen

Instructies betreffende elastische kousen en aan- en uittrekhulpmiddelen

Therapeutische elastische kousen zijn medische hulpmiddelen, die behoren bij compressietherapie. Genoemde kousen compenseren het functieverlies van bloedvaten en/of lymfevaten. De afnemende druk, vanaf enkel richting bovenbeen, stimuleert namelijk de doorbloeding en afvoer van vocht. Ook tijdens de zwangerschap is dit hulpmiddel een aangename en comfortabele steun.

Steunkousen worden voorgeschreven door de arts. De vergoeding van elastische kousen behoort tot het basispakket, waarbij u rekening moet houden met het verplicht eigen risico (zie rijksoverheid.nl).

De benen dienen bij het aanmeten oedeem(=vocht)vrij te zijn, soms is eerst zwachtelen hiervoor noodzakelijk. Elastische kousen worden daarom ’s morgens aangemeten. De kousen draagt u alleen overdag, in horizontale ligging is de druk namelijk te zwaar.

Therapeutisch elastische kousen zijn er in verschillende materialen, kleuren, maten en uitvoering. Afhankelijk van uw medische indicatie en de verwijzing wordt gekeken wat voor u de best passende kousen zijn. De levertijd van de kousen bedraagt 5 à 10 werkdagen en u ontvangt twee paar kousen per jaar. De kousen worden bij de levering gepast en de volgende aantrekinstructies worden mondeling toegelicht.

Aantrekinstructies

Trek de kousen indien mogelijk ’s morgens direct na het opstaan aan.

 1. Steek uw hand van bovenaf in de kous en keer de voet van de kous binnenstebuiten, het voetgedeelte blijft dus in de kous.
 2. Trek het voetgedeelte voorzichtig over de voet tot aan de wreef.
 3. Breng de kous tot over de hiel.
 4. Sla de bovenrand bij de enkel om en trek aan dit dubbelgeslagen stuk breiwerk de kous zo hoog mogelijk op. Herhaal dit net zo vaak als nodig is, totdat de kous goed zit.
 5. Sla het omgeslagen deel van de kous terug en verdeel de kous over het been.

U trekt de kousen ’s avonds voor het naar bed gaan weer uit.

Onderhoudsvoorschriften

Therapeutische elastische kousen zijn vervaardigd van hoogwaardig materiaal. Wij adviseren de kousen liefst dagelijks, maar in ieder geval 2 x per week te wassen.

 • Was de kousen bij voorkeur met de hand of anders in de wasmachine (in een wasnetje) met een fijnwasprogramma op 40 graden.
 • Kies een fijnwasmiddel of ons speciale wasmiddel, waarvan de kousen langer mooi blijven.
 • Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddelen, vlekkenwater, wasbenzine e.d.
 • De kousen niet chemisch reinigen.
 • Spoel de kousen goed uit, zodat er geen zeepresten achterblijven. Nooit wringen!
 • U kunt de kousen sneller laten drogen, door ze stevig in een baddoek te rollen.
 • Vervolgens plat drogen, maar niet op een verwarming of in de zon.
 • De kousen niet strijken.

Specifieke fabrieksinformatie vindt u in het doosje van de kousen.

Levensduur

 • Trek niet hard aan het bovenboord van de kous.
 • Draag goed passende schoenen met een gladde binnenzijde.

Aantrekhulpen

Het aantrekken van compressiekousen is een intensieve bezigheid, maar m.b.v. een geschikt hulpmiddel kunt u met relatief weinig kracht uw steunkousen aan- en uittrekken.

Speciale aantrekhandschoenen voorzien van goed profiel zorgen voor extra grip bij het aantrekken en beschermen uw kousen bovendien tegen scherpe nagels en ringen.

Bij kousen zonder teenstuk wordt een aantreksokje meegeleverd, dit maakt de voet gladder en vergemakkelijkt het aantrekken. Uitgebreidere aantrekhulpen zijn geschikt voor alle uitvoeringen van elastische kousen. Evaluatie vindt na 2 weken plaats.

Specifieke fabrieksinformatie vindt u in het doosje van de kousen.

Garantie

Bewaar de kousen bij kamertemperatuur en voorkom blootstelling aan direct zonlicht, hitte en vocht. Therapeutische elastische kousen hebben een beperkte levensduur, ook als u de kousen niet draagt. Zodra u nieuwe kousen heeft, dient u deze direct om en om te gaan dragen.

Indien er sprake is van een aanmeetfout, heeft de cliënt recht op een nieuw paar kousen. Deze worden kosteloos door de leverancier verstrekt.

Betreffende de garantie mag worden gesteld, dat de therapeutische elastische kousen 3 maanden functioneel moeten zijn. Qua garantie op pasvorm geldt een termijn van 1 maand na aflevering. Deze garantiebepalingen zijn niet van toepassing op gebreken veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik in de garantieperiode.

Bij vervanging wegens verlies of diefstal is op basis van de regelgeving geen vergoeding mogelijk. De vervangingskosten zijn voor rekening van de verzekerde.

Mochten er problemen optreden, ondanks het dragen van de kousen, raadpleeg dan uw kousenleverancier of uw arts.

Patiëntenverenigingen

Er zijn verschillende patiëntenverenigingen op het gebied van veneuze en lymfatische aandoeningen:

 • NLNet - Nederlands Lymfoedeem Netwerk
 • NPCF - Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie
 • NSWV - Nederlandse Sturge-Weber Vereniging
 • SKTN - Stichting Klippel-Trenaunay Nederland
 • Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad
 • Hart en Vaten
 • Vereniging van Vaatpatienten

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.