Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Joyce

“Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

Welk voettype heb jij?

Iedereen loopt anders

Je hebt vast wel eens met natte voeten op tegels gelopen en naar je eigen voetafdruk gekeken? Of voetafdrukken gemaakt in het zand? Dan zie je dat bij iedereen deze afdruk weer anders is. Dit heeft met je voettype te maken!

Ondersteuning

Van nature liepen mensen op zand. Zand vormt zich naar de vorm van je voet. Wanneer je erop loopt, krijg je hiervan de benodigde ondersteuning. Tegenwoordig lopen we op schoenen en hier ontbreekt deze natuurlijke ondersteuning. Het gebrek aan ondersteuning of een verminderde drukverdeling kan leiden tot voetklachten en/of knie, heup en rugklachten. De meeste schoenen geven niet de gewenste ondersteuning. Een steunzool kan hier soms een oplossing in bieden.

Platvoet, neutrale voet en holvoet

Grofweg wordt er gesproken van 3 verschillende voettypes: de platvoet, de neutrale voet en de holvoet. Welk voettype jij hebt, is genetisch bepaald:

Verschillende voettypes

Voettype of voetstand

Voettype is zoals boven genoemd genetisch bepaald, maar in de loop der jaren kan een voet wel verder gaan doorzakken; je voetboog wordt dan lager. Sommige mensen merken dan ineens een schoenmaat groter nodig te hebben.

De voetstand is ook afhankelijk van het voettype. Een platvoet staat vaak wat verder naar binnen gekanteld, terwijl een holvoet vaak wat meer naar buiten gekanteld staat. Ook zie je bij een holvoet vaker een doorgezakte voorvoet.

Bepaalde voetproblemen komen meer voor bij een platvoet (zoals hielpijn en scheefstand van de grote teen) en andere voetproblemen komen vaker voor bij een holvoet (zoals klauw- en hamertenen of eeltvorming en druk op de voorvoet). Daarnaast wil een neutraal voettype niet per definitie zeggen dat er geen voetklachten zijn.

Wat doet de podotherapeut?

De podotherapeut kijkt naar jouw voettype en voetstand. Ook kijkt de podotherapeut naar de afwikkeling van de voet (dit noemen we ganganalyse). Uit het looppatroon haalt de podotherapeut veel informatie. Bijvoorbeeld of je voet te veel naar binnen of naar buiten zakt, maar ook de relatie tot knie heup en rug. En de bewegelijkheid van de voet (dit noemen we functieonderzoek). De podotherapeut maakt dan verschillende bewegingen met de voet om te kijken welke bewegingen pijnlijk zijn en of de functionaliteit van de voet mogelijk met de voetklachten in verband staat.

Uit de informatie van dit podotherapeutische onderzoek trekt de podotherapeut een conclusie en kan dan eventueel iets voor u betekenen met een passend zooltje dat geheel op maat van u voet wordt gemaakt.

Vind een praktijk

Heeft u voetklachten en wilt u graag uw voeten een keer laten checken bij een podotherapeut? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.